tiistai 17. maaliskuuta 2009

Haaste: Made in

Ainakaan en muista nähneeni tällaista, joten mikäli tällainen on jo liikkunut kierroksen, pahoittelen syvästi. Tällä kanan muistilla se on ihan mahdollista, tai sitten olen vain missannut.

Tulin ajatelleeksi kysymystä kun satuin huomaamaan jälleen mielenkiintoisen made in- merkinnän, tällä kertaa rintaliiveissä jotka sattuivat olemaan designed in Sweden, made in Bosnia. Ensin olin närkästynyt siitä että edelleen teetetään tuollaisetkin tuotteet halvemman työvoiman maassa, ja seuraavaksi kohtalaisen ilahtunut siitä, että Bosniasta löytyy noinkin tarkkuutta vaativaa ja kehittynyttä teollisuutta. (Mun urheilurintaliivit on ehdottomasti insinööritaidon huipentuma.) Melkoisen ristiriitaista siis. Niinpä ajattelin pistää liikkeelle tämän haasteen.

Tarkasta asusi Made in- laput, ja kirjaa ne ylös, kuvineen. Nakita muutama seuraava ressukka tekemään sama :)


Converset. Vähän erikoisempi malli, ja erikoista näissä on myös se, että sattuvat olemaan kokoa isommat kuin muut converseni, tarkoitettu käytettäviksi villasukkien kanssa. Mun keväänjulistuskengät :) Made in China.


Tiger of Swedenin miestenmalliston villatakki on tehty Italiassa. Vau, ainakin jotakin EU- alueella tehtyä :o


Aah, rakastan farkun ja punaruudun yhdistelmää. Kunpa olisikin sellaiset kelit ettei muita vaatteita tarvitsisikaan. Acnen farkut on tehty Turkissa, ja H&M:n paita Bangladeshissa.


Zaran ihkutuspaita on tehty Kiinassa.

Koska kuvia ottaessa olin myös juuri aamiaisen kimpussa, kuvasin ne myös. "Suosi kotimaista"- on aika kulunut fraasi, jonka kannattamisesta en osaa olla yhtä mieltä joka yhteydessä, mutta tulos oli silti vähän järkyttävä.


Pirkan semisti maailman paras rukiinen pähkinäjogurtti on tehty Virosta, ja reilun kaupan mysli on ilmeisesti peräisin ympäri maailmaa, pähkinät Perusta, aprikoosit Pakistanista jne. Firma itse on brittiläinen.


Ja maailman paras lautanen :D Tän kuvaamisella ei sitten ollutkaan sen kummempia perusteita, ja hiirilautanen on tehty Saksassa.


Villatakki ei eksynyt kuvaan päälle, mutta lähti kyllä kiltisti mukaan kirjastoon lämmittämään.


iPod on koottu Kiinassa, ja sieltä ovat myös aurinkolasit. Hmm, aika Kiina-painoitteista, mikä ei kyllä varmaan yllätäkään.. Varmasti jonain toisena päivänä olisi voinut tulla melko puhdasta kaukoitälistaa, niinä samoina päivinä jolloin vaateparsi on kokonaisuudessaan GT:tä tai H&M:ää.
Tänään on luento/kirjastopäivä, joka aina antaa tietyt vaatimukset asulle, kuten lämpö ja mukavuus. Lisäksi haluan nyt pitää tennareita kun se taas on vihdoin mahdollista.

Mitään kotimaista ei siis mun aamuun liittynyt, paitsi toi monikansallinen virvoitusjuomatuote kyllä taitaa olla valmistettu Suomessa? Tosin en edes muista että mikä jättipanimo Hartwallin omistaa, mutta Lahdesta tuo tulee kuitenkin ;) Myös villasukat ovat mummin tekemät, ja alusvaatteissa ja sukissa ei merkintöjä ole, olettaisin että menevät Kiina-listalle.

Haastan lappuja tutkimaan Sugar Kanen, mammothin, Tiitin, Liisan ja Auroran.

PS. Uusia juttuja taas huudon puolella.

11 kommenttia:

Emma kirjoitti...

Hauska juttu! Täytyykin ottaa projektiksi :)

tiiti kirjoitti...

hihi, kiitokset haasteesta. pitääkin alkaa lappuliisaksi :)

patentti kirjoitti...

Liisa ja tiiti, joo hetki tohon meni mutta oli lopulta ihan valaisevaa. Ja ainakin mun kaikissa vaatteissa edes oli toi tieto O_o

linda m. kirjoitti...

näppärä haaste, ei tuu yleensä edes ajatelleeksi tollasia! :)

Anonyymi kirjoitti...

Hihii. Mun pitää sanavahvistukseksi kirjoittaa persepi.

Anonyymi kirjoitti...

http://www.pointshop.fi/?ref=3122355 Liity Pointshoppiin ja voit tilata tuotteita hankkimiesi pisteiden avulla. Pisteet ovat ilmaisia, samoin tuotteet eikä tuotteista tule toimituskuluja :)
Pisteitä saa mm. kertomalla kaverille, bloggaamalla, linkittämällä, vastaamalla kyselyihin ym.
Kannattaa edes katsoa!
Liittymällä tosta ja täyttämällä noi perusteidot ym, niin autat myös minua. Jos autat niin kiitos kaunis siitä :)

mammoth kirjoitti...

Kiitos haasteesta! Otan innolla vastaan :) Piti hetki yrittää keskittyä tohon tekstiin, koska vain yksi ajatus pyöri päässä. Mä-Haluan-Noi-Kengät!!!

patentti kirjoitti...

Lubov: siitäpä toikin lähti, kun aloin niitä rintsikoita ihmetellä. Se Bosnia niin kovin hämmensi :)

Shoppaile ilmaiseksi: :D

mammoth: Väkerrä ihmeessä, ja minkäs kokoinen sun jalka olikaan? Voidaan ehkä neuvotella :p

Mikaela kirjoitti...

Todella hyvä aihe haasteelle! Kotimaista olisi hyvä suosia, varsinkin nyt lama-aikaan, mutta tutuu että vaatteita valmisterttu suomessa on lähes mahdoton löytää. :S

Sugar Kane kirjoitti...

Kiitti haasteesta! meidän Pariisin Anna kyseli jo aiemmin made in Finland -asioistani, sekin postaus on toteuttamista vaille valmis ;)

(Voin välirapotoida, että aika kiinalaisissa meiningeissä täälläkin mennään...)

patentti kirjoitti...

Roxy: sepä se :/ Ja vaikka löytäisikin niin se ei kyllä takaa että kuitenkaan sellaista tekisi mieli käyttää. Toisaalta Suomesta ostaminenkin jo työllistää, pitää siis lopetta nettikauppojen käyttö ;)

Sugar Kane: Kiina-ilmiö jyrää :) Pitääkin selvittää että onko mulla oikeastaan mitään Suomessa tehtyä edes.