sunnuntai 14. joulukuuta 2008

Lauantai viineillen, taas

Laajensin taas maailmankuvaani hiukan eilen. Itse varustauduin illanviettoon aika perinteisillä kuohuviinivalinnoilla, mutta ystävä toi laivalta ostamansa Eisweinin jonka myös nautimme. Eiswein (tai Icewine..) valmistetaan "hallan hyväilemistä" rypäleistä, joihin on myös tartutettu jalohome. Näistä rypäleistä saadaan erityisen hienoa ja makeaa mehua, josta puolestaan valmistetaan viiniä. Eisweinia tuotetaan erityisesti Saksassa mutta myös esimerkiksi Kanadasta sitä tuodaan paljon. Makeaa on mutta ei yhtään öklöä (yleensä inhoan kaikkea makeaa). Mies valitteli että "aika outoa, makeaa ja kitkerää, en ostaisi" köh. Jälkiruokaviinit muutenkin ovat jotenkin luikerrelleet viime aikoina laseihini, ja tällä viikolla olin jo ostamassa portviiniä. Onneksi sitäkin saa kätevissä 0,375l pulloissa, muuten tässä oltaisiin ihan hunningolla :D Kyllä se ensi viikolla varmasti lähtee mukaan Ferreira Late Bottled Vintage. Glögejäkin pitäisi kokeilla mutta ei kyllä ollenkaan tunnu glögeilyltä, kyllä se vaatii pakkasta tai ainakin myrskyn. Luulen, että tähän säähän käy paljon paremmin portviini. Niin minähän en sylje lasiin :)


J.P. Chenet brut, ihan ookoo, hintaa se 7 ja puoli, mies tykkää ja mulle on aika sama. Kyllä se halpiksissa jyrää aika pitkälti vaikka muitakin helmiä on. Keskimmäinen sen sijaan on varsinainen herkku, luomukuohuviini Alcasesta, Engel Crémant d'Alsace Chardonnay Brut kuuluu se virallisempi nimi. Aika ihanaa, vaikka en yleensä mikään Chardonnay - fani olekaan. Tosin siltä löytyy heti hintaakin se 15,49, mutta ainakin mun mielestä kannatti sijoittaa. Eiswein Nachtgold (nimi ilmeisesti johtuen siitä että yöllä nuo hallat iskevät, tai mistä minä tiedän, en osaa saksaa :D) käsiteltiinkin jo, melkein tekisi taas mieli.. Kummallista, yleensä jo sanasta "makea" nyrpistelen nenääni.
Trapichen argentiinalainen Sauvignon blanc, hintalaatusuhteeltaan loistava. Kuva ollut koneella iät ja ajat, ei olekaan hetkeen tullut juotua.. Ehkä ensi viikonloppuna sitten. 7,19 on tosiaan hintaa, ja maultaan ihanan hapokas, kuitenkin raikas ja vähän herukkainen. Väittävät että löytyisi myös greippiä mausta, mutta en allekirjoita.. Lähinnä siksi että mulle se määrite on aika negatiivinen. Mutta on hyvää, kannattaa kokeilla!

Kävimme myös juuri syömässä appivanhempien kanssa Dong Bei Hu- kiinalaisessa Museokadulla. Jotkut maininneet Helsingin parhaaksi kiinalaiseksi, ja ihan törkeän hyvä se onkin, mutta en tiedä että onko nyt kuitenkaan ihan kaupungin paras. Sitruunakana oli ihanan raikasta ja täyttävää, voittaa kyllä rasvaisen pizzan krapularuokana. Arkisin on lounas, mutta ei tuo listaltakaan niin kallis ole, oma annokseni oli muistaakseni n.15e

Mitä sinun tekee nyt mieli?

2 kommenttia:

Meri kirjoitti...

hei toi valkkari täytyy ainakin laittaa ostoslistalle. oon niin teini etten oo vielä oikein oppinu punaviineihin. kiitos vinkistä!

patentti kirjoitti...

Mä oon jo ehtinyt kehittää itselleni punkkumigreenin joten niitä ei voi kauheasti juoda :/ Vaikka talvella niitäkin tekee taas mieli. Ja täältä pesee näitä kyllä!