torstai 30. lokakuuta 2008

Turkiksista

Aika paljon on ympäriinsä ollut keskustelua turkiksista, ne kun ovat vilahdelleet kovasti katumuodissa, tai ainakin ulkomailla. Jotenkin tuntuu, että ihmisillä ei välttämättä ole mitään aitoa mielipidettä asiaan (eikä kaikkeen kuulu tai tarvitse ollakaan!) joten mennään yleisen trendin mukana.

Nykynuorison (tässä oma sukupolveni) mieleen ovat varmasti iskostuneet 90-kettutyttökeskustelu "turkikset ovat murhaa", "kettutytöt ovat rikollisia" ja mitä kaikkea siitä nyt voikaan päätellä. Yleinen mielipide on turkisten vastainen, ainakin Etelä-Suomessa. Se myös erottuu keskustelusta, mutta se että noin ikään hieman suhtautuu vastentahtoisesti turkiksiin merkitsisi että olisi turkiksia vastustava henkilö. Harva suhtautuu kovinkaan periaatteellisesti useisiin asioihin (ja sellaiset henkilöt tuppaavat olemaan hieman rasittavia) mutta on muotia olla periaatteellinen.
Ekologinen kulutus on muutenkin ollut paljon tapetilla, niin sen pitäisikin olla. Pitääkö sitä kuitenkin pyrkiä soveltamaan aivan kaikkeen? Antaako se että pyrimme ottamaan ekologisen näkökulman huomioon todella luvan ostaa aivan kaikkea? Itsellä ainakin on kaapit täynnä tavaraa ja lisää vain hommattava. Naurettavaa tiedostaa toteuttavansa vaateliikkeiden, mainostajien ja kansainvälisten suuryritysten (IIK) tahtoa omissa kulutustaipumuksissaan ja silti käyttäytyä kuin pässi narussa. Silloin menee helposti kaupusteluksi oman itsensä kanssa, jos ostan tämän ja tämän niin olen taas kiltisti hetken?

Tässä on kuitenkin taas kysymys siitä että mitä tekee mieli, ei siitä mitä tarvitsee. Jos joku muuten oikeasti tarvitsee turkin ja pystyy sen perustelemaan niin korjaan heti mielipiteeni!

Turkki hankitaan, jos se todella halutaan, sehän on selvä. Second hand- turkki on toisaalta ihan ymmärrettävä ostos, mutta muoti lisää aina kulutusta ja mahdollistaa myös turkkien varsinaisen kulutuksen nousun. Tässä perustellaan usein sillä että turkistarhaus on laillinen ammatti, mutta kaikkien mielestä sen ei pitäisi olla, ei myöskään minun.

3 kommenttia:

Christina kirjoitti...

Eikä pitäisi olla minunkaan mielestä.

Ja monet mielipiteetkin tuntuvat nykyään olevan muodissa ja ihmiset menevät niiden mukana sen kummempia miettimättä, mikä on toisinaan tosi ärsyttävää.

Toisaalta ihan jees, että ekologisuus sun muu on muodissa niin ihmiset saattavatkin sitten tämän kautta parantaa tapojaan, mutta eri asia onkin sitten se, kuinka pysyviä muutoksia tämmöisellä saadaan aikaan, tai että kuinka paljon nämä yksittäiset muutokset sitten vaikuttaa jos muut paheet kasvavat samaan aikaan.

Olen itsekin totisesti sitä mieltä, että turkis ostetaan jos se halutaan - ei missään nimessä voi vedota Suomen kylmiin oloihin tai pakollisiin tarpeisiin. Mielestäni turkiksen ostoa ei voikaan perustella millään muulla kuin turhamaisella halulla, mitä itse en vain voi ymmärtää.

emmi / NO FASHION VICTIMS kirjoitti...

Oon kyllä niin samaa mieltä siitä, että turkista ei Suomessa tai Ruotsissa kyllä kukaan TARVITSE, ei teko-, niinkuin ei aitoakaan turkista. Kyllä me pysytään lämpiminä ihan muillakin kuiduilla.

Muuten jaksa asiaan lähteä enää kommentoimaan, Sallalle siitä sepustelin ihan riittävän pitkät tarinat :>

Mielestäni tosin ekologisuudesta pitäisikin tehdä muotia. Kyllä mielipiteettömiä tyhjäpäitä aina riittää, silti on parempi että hekin toimivisivat ekologisemmin - vaikka sitten tietämättä toimiensa syvempiä syitä, jos ei kerta ymmärrys tai mielenkiinto niin pitkälle riitä.

patentti kirjoitti...

Ehkä siinä se ongelma tässä piileekin, että miten ekologisuudesta saisi pysyvän arvon, eikä ohimenevän muoti-ilmiön. Jos tuollaiseen osaisi vastata, olisi varmaan jo miljardööri.